Concerten

Voorjaar 2019

Frowns & Follies

24 mei as. organiseren we een muzikale vrijmibo in de dorpskerk van Durgerdam. Na anderhalf jaar intensief repeteren voor ons vorige concert houden we het in 2019 wat luchtiger om daarna aan een bijzonder 40 jarig jubileumconcert te gaan werken dat voor november 2020 staat gepland.

In Durgerdam zingen we: Engelse Frowns & Follies
met werken van Samuel Barber, C.V. Stanford, J.F. Bridge en John Witworth.

 


 

Najaar 2018 gaven we een Frans impressionistische concert

Zo begonnen wij ons concert afgelopen zondag 11 november in de Amstelkerk:

Het Frans impressionisme waardoor Dwarsklank zich dit jaar liet inspireren heeft zijn hoogtepunt tussen 1870 en 1910. We voeren werk van vier Franse componisten uit.

Naast bekende meesterwerken als Les Djinns en de Cantique de Jean Racine van Gabriel Fauré hoort u romantische koorliederen van Camille Saint-Saëns en de vrolijke bosliederen van Jules Massenet. Hoogtepunt zijn 6 spectaculaire liederen van de in Nederland zo goed als onbekende Franse componist Florent Schmitt, met quatre mains begeleiding op de vleugel. De pianisten vertolken ook een vierhandig intermezzo met muziek van Schmitt.

Waar Saint-Saëns en Massenet nog in een laat-romantische stijl componeren, maken de composities van hun leerlingen Fauré en Schmitt de ontwikkeling naar het impressionisme duidelijk zichtbaar. Terwijl in de laat-romantiek emotie en persoonlijkheid voorop staan, draait het impressionisme vooral om sfeertekening en een vrijere omgang met harmonie. Steeds sneller en gedurfder passen de componisten nieuwe muzikale technieken toe, waarbij de band tussen leraar en leerling duidelijk hoorbaar is. De liederen van Florent Schmitt vormen de verrassende apotheose van het concert.

Dirigent Marieke Koster
Pianisten Irina Antonova en Jaap Wisselink


EERDERE CONCERTEN van DWARSKLANK

2017

Dolor y Diversión

Uilenburger sjoel in Amsterdam

11 juni 2017

Op 11 juni 2017 voerde Dwarsklank in een uitverkochte Uilenburger sjoel met medewerking van het Studentengitaarensemble Nederland onder leiding van Susana Opanski het Spaanse concert ‘Dolor y Diversión’ uit. Ondanks de hittegolf was de zaal uitverkocht en enthousiast. Het programma bestond uit Spaanse religieuze en volksmuziek met godsvrucht, diep (liefdes)verdriet, maar ook uitbundige vrolijkheid.

Behalve werk van componisten als Juan Vásquez en Juan del Encina, voerden we ook liederen uit van Tomás Luis de Victoria (1548-1611), Francisco Guerrero (1528-1599), Xoan Montes Capón (1840-1899), Juan Francés de Iribarren (1699-1767) en 3 stukken van de moderne componist Manuel de Falla (1876 – 1946) uit 7 Canciones populares Españolas, door onze dirigent Marieke Koster voor het eerst voor koor gearrangeerd.

Aan de vleugel componist Manuel de Falla

Aan de vleugel componist Manuel de Falla

juni 2016

NOOR(D)SE COMPONISTEN

Noor(d)se componisten in de Nassaukerk in Amsterdam, juni 2016

In 2016 voerden we werk uit van de Noorse componist Edvard Grieg (met delen uit de Peer Gynt suite), de Fin Jean Sibelius en de hedendaagse Estse componist Urmas Sisask, die zich laat inspireren door religie, astronomie en de mathematische wetmatigheden in ons zonnestelsel.

Noor(d)se componisten in de Nassaukerk in Amsterdam

 

juni 2015

ORLANDO DI LASSO

orlando-lassus-2

In de zomer van 2015 voerde Dwarsklank een concert uit rond de veelzijdige Vlaamse componist Orlando di Lasso (1532-1594), ook wel de Belgische Orpheus genoemd. Hij componeerde in Rome, Antwerpen en München, waar keizer Maximiliaan hem in 1570 in de adelstand verhief. Di Lasso schreef meer dan 2.000 composities. Met zijn wereldlijke en geestelijke liederen was hij zijn tijd ver vooruit.

Print Friendly, PDF & Email