De dirigent

Sinds begin 2022 is Žana Naidionova onze dirigent.

Žana Naidionova heeft een Litouws-Russisch achtergrond. Zij studeerde koordirectie en orgel aan het Conservatorium te Vilnius (Litouwen) en de Lithuanian Academy of Music and Theatre. Daarna heeft zij haar opleiding in Nederland voortgezet aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen (Bachelor Orgel en Bachelor Klassieke Zang) en aan het ArtEz Conservatorium in Zwolle (Master Klassieke Zang). Na haar studies ontwikkelde ze zich verder als dirigente door het volgen van verschillende koor- en orkestdirectielessen en masterclasses bij o.a. Caroline Westgeest, Rob Vermeulen, Fokko Oldenhuis, Hans Leenders, Erik van Nevel, Adrian R. van der Spoel en Daniel Reuss.

Als koordirigent heeft Žana ruime ervaring en interesse in een breed repertoire, van Renaissance tot hedendaagse werken. Daarnaast brengt zij veel expertise mee op het gebied van de Russische en Oost-Europese muziek en de muziek uit de Baltische staten.
Žana is ook als zangeres actief en wordt gecoacht door de beroemde sopraan Charlotte Margiono.

Naast Vocaal ensemble Dwarsklank staat Žana ook voor het Mannenkoor Orpheus te Alkmaar en is zij verbonden als organist, dirigent en cantor aan de Willibrorduskerk te Heiloo.
Žana wordt regelmatig door koren uitgenodigd als gastdirigent en voor sessies stemvorming. In haar zanglessen wordt veel aandacht besteed aan de invloed van houding en beweging op de klankkwaliteit van het zingen.

De repetities van Dwarsklank met Žana zijn energiek en vol humor. Ze gaat voor muzikale kwaliteit en is daarin kritisch op een vriendelijke manier. Er wordt hard gewerkt aan luisteren naar elkaar, intonatie en samenklank. Žana weet op een toegankelijke manier en met ogenschijnlijk eenvoudige oefeningen een onmiddellijk effect op de koorklank te bereiken.

 

Eerdere dirigenten:
Marieke Koster
Carla Doorenspleet
Jetze Dubbelman
Aleid Pluvier
Gilles Michels

Print Friendly, PDF & Email